11.7.2015

Pala Maltaa...

Nyt viimein pieni kooste kuvineen kesäkuisesta Maltan matkastamme!
Finnairin suorilla lennoilla matka-aika Maltalle oli noin neljä tuntia ja lentojen hinta kohtuullinen (n. 300 € meno-paluu), kun lennot varattiin jo hyvissä ajoin tammikuussa. Viikon matkalla ehti hyvin tutustua Maltaan melko laajastikin ja kesäkuu matkan ajankohtana oli kelien puolesta aikas täydellinen. Lämpötilat huitelivat keskipäivällä jopa kolmessakymmenessä, kun heinä-elokuussa voidaan olla jo lähempänä neljääkinkymmentä.
Osan aikaa matkasta seurueessamme oli myös mieheni ystävä, joten päädyimme vuokraamaan Maltan Sliemasta Bayview hotellilta asunnon, jossa oli kaksi makuuhuonetta, yhdistetty keittiö ja olohuone sekä parvekkeelta upea näköala merelle.
Veneitä ja huvipursia riitti!
Hotellilla on sekä uudempia että vanhempia asuntoja ja ainakin tämä yksi uudempi versio oli todella viihtyisä. Hotellin katolta löytyi uima-allasalue ja hotellin edestä oli helppo hypätä paikallisbussiin ja matkata mm. Vallettaan ja St. Juliansin alueille. Hotellin aamupalallakin kävimme yhtenä aamuna, mutta se ei ollut kovin erityinen, joten päädyimme muina aamuina valmistamaan aamupalat omassa keittiössämme.
Maltassa parasta olivat mielestäni lämpö ja huikeat merimaisemat rantakivikkoineen. Pääkaupunki Valletan lähistöllä varsinaisia hiekkarantoja ei juuri ole, vaan kunnon uimarantojen perään haikailevien kannattaa suunnata saaren pohjoisosiin. Siellä sijaitsevat myös kaksi tutustumisen arvoista Maltan saarta; Gozo ja Comino, joissa molemmissa vierailimme mekin.
Cominon saaren sininen laguuni.
 Gozon Ramla il-Hamra.
Gozon Dwerja Pointin "sininen ikkuna".
Gozo Xlendi.
Ihastuin kovasti Gozon saaren rauhalliseen tunnelmaan ja toiste Maltalle matkatessa viettäisin ehdottomasti muutaman yön myös kyseisellä saarella esimerkiksi kauniilla maisemilla varustetussa Xlendin kaupungissa. 

Maltalla etäisyydet ovat joka puolelle lyhyitä ja julkinen liikenne todella edullinen (vain 1,50 € päivälippu rajattomaan bussikruisailuun!) eli viikon reissulla ehtii halutessaan tutustumaan saareen hyvinkin kattavasti. Auton vuokraamisessa haasteena on vasemman puoleinen ja melko kaoottinen liikenne (kapeat kujat, kaahailevat maltalaiset...!) eli siinäkin mielessä suosisin saarella matkatessa julkisia. Itse matkasimme sekä julkisilla että ystävien autokyydissä eri kohteisiin. Sekä Gozolle että Cominolle teimme päiväretket pohjoisen Cirkewwasta lähtevillä lautoilla, jotka mahdollistivat omassa aikataulussa matkustamisen Sliemasta järjestettävien valmisvenematkojen sijaan. 

Pohjoisen saarten lisäksi suuntasimme matkallamme myös muutamiin Maltan eteläisiin kohteisiin kuten Blue Grotton kalkkikiviluolille ja megaliittisille muinaistemppeleille.
Blue Grotton luolille matkattiin pienillä kalastajaveneillä.
Kalkkikivitemppelit jopa 3000 vuoden takaa.
Kivestä punottuja aitoja näkyi Maltalla kilometritolkulla monessa paikassa. Itseä jaksoi ihmetyttää mikä työ onkaan mahtanut olla noiden kaikkien pinoamisessa!

Yhtenä päivänä tarkoituksenamme oli matkata Valletan markkinoille, mutta päädyimmekin erehdyksenä kalastajakylä Marsaxlokkiin markkinoille!
Marsaxlokk (kuva: hellomalta.com)
Lopulta matka tähän sympaattiseen kalastajakylään oli ihan onnekas sattuma, koska viihtyisän paikan lisäksi itse markkinat olivat varsin kattavat. Uskallan siis suositella lämpimästi kohdetta erityisesti aitoa maltalaista toritunnelmaa kaipaaville :)
Historiallisessa Valletassa tuli pyörähdettyä muutamanakin päivänä.

Valletta Slieman suunnasta kuvattuna.
Valletan portilla.
 Mr. Jean de la Vallettin, jonka mukaan Valletta on saanut nimensä v. 1566.
Upper Barrakka Gardens, Valletta.
Näköalaa puutarhasta naapurikaupunkeihin.
Kuumassa päivässä virkistäytymistä Valletassa :)

Maltalla rakennukset olivat muuten melko neutraalin värisiä, mutta värikkäät ovet ja ikkunat toivat rakennuksiin hauskasti persoonallisuutta.
Maltalaisessa ruuassa parasta olivat mielestäni pizzat ja pastat, mikä ei sinänsä ole yllätys maan sijaitessa vain n. 100 km päässä Italiasta. Erityisesti St. Juliansin alueelta löytyi monta viihtyisää ravintolaa ja Valletasta suosittelisin Palazzo Preca nimistä ravintolaa. Myös paikalliset pienet suolaiset "pastizzit" olivat edullisia ja herkullisia välipaloja.
Pinaattitäytteinen pastizzi.
Turistiaktiviteettien lisäksi yksi matkamme päätarkoitus oli osallistua Maltalla asuvien ystäviemme hääjuhlaan!
Suomeen verrattuna maltalaiset juhlivat häitä aikas mahtipontisesti; vieraita on kuulemma monesti useita satoja ja jopa tuhannen vieraan häihin olivat ystävämme joskus osallistuneet! Ystäviemme häät olivat siis maltalaisittain pienimuotoiset, "vain" n. 250 vieraan häät ;) Katolilainen kirkko oli kaunis ja häätoimitus ehkä hieman suomalaista juhlavampi. 
Hääjuhlassa ei virallsta ohjelmaa ollut häätanssia ja hääkakun leikkuuta lukuunottamatta. Livebändi soitti koko illan ja ruokaa oli yltäkylläisesti kymmenien erilaisten, herkullisten makeiden ja suolaisten coctail-palojen muodossa, joiden lisäksi tarjoiltiin myös varsinainen lämmin ruoka seisovasta pöydästä ja hääkakku ym. makeine herkkuineen. 
Huikea hääkakku.
Häälahja vieraille oli hääparin Suomessa poimimista mustikoista tehty hillo :)

Malta oli kaikenkaikkiaan oikein miellyttävä matkakohde ja onneksemme varmasti tuonne vielä tulemme toistekin suuntaamaan ystävien luokse kyläilemään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi!