2.6.2016

Sokeririippuvuudesta

Tällä viikolla Armanin Pohjantähden alla ohjelmassa keskusteltiin terveellisestä ruuasta. Aina yhtä mielenkiintoinen ja moniulotteinen aihe. Sokerista tuntuivat kaikki ohjelman haastateltavat olevan samaa mieltä, että suurin osa ihmisistä saa sitä ehdottomasti ravinnosta liikaa. Kakkostyypin diabetesta povattiin jopa 40 prosentille suomalaisista vuoteen 2025 mennessä.

Aihe kolahti siinäkin mielessä, että juuri nyt viimeisen parin viikon aikana olen itsekin pyristellyt eroon todella pahasta sokerikoukusta. Koukuttuminen alkoi raskauteni aikana ja paheni entisestään nyt äitiyslomani aikana. Jotain makeaa oli saatava päivittäin! En yhtään ihmettele, että Armanin ohjelmassakin sokerin aiheuttamaa riippuvuutta verrattiin jopa kokaiiniriippuvuuteen. Muutama viikko sitten tuli stoppi. Halusin tästä riippuvuudesta eroon. Edessä oli sokerilakko.

Ajattelin, että yksikin päivä on jo saavutus. Kun viikko tuli täyteen, se oli jo jättimenestys! Nälkä kasvoi syödessä ja nyt tavoitteena on olla kuukausi ilman makeita herkkuja. Yli puolen välin jo ollaan :) Tarkoituksena on siis ollut välttää kaikkia sokerilla kuorrutettuja elintarvikkeita kuten leivonnaisia, karkkeja ja jätskejä, ei niinkään luonnollisia sokerinlähteitä kuten hedelmiä. Kun päätöksen teki, on siinä pysyminen ollut yllättävän helppoa! Toki tämä ei ole mikään loppuelämän ratkaisu ja pidemmän tähtäimen realistisena tavoitteena on, että jatkossa herkuttelut rajoittuisivat viikonloppuihin.

Monesti erilaiset dieetit kaatunevat siihen, että yritetään kerralla heittää koko ruokavalio uusiksi. Tällainen pienempi muutos ruokavalioon on huomattavasti helpompi toteuttaa. Samalla tulee huomaamatta kevennettyä muutakin syömistä ilman koko ruokavaliota koskevia ehdottomia kieltolistoja. Kesä on kyllä siinäkin mielessä hyvää keventämisen aikaa, kun kasvikset ja marjat ovat parhaimmillaan. Omassa pihassa voi kasvattaa yrttejä ja grillissä kasvisten valmistaminen on helppoa. Yhtenä tavoitteenani olisikin jatkossa monipuolistaa ja lisätä entisestään kasvisten käyttöä ruuanlaitossa. Tänään päästään hyvin alkuun, kun ruokalistalla on kasvispitaleipiä, joiden väliin grillataan munakoisoa, paprikaa ja kesäkurpitsaa!

Kasvispitat

Kevyttä kesää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi!