17.10.2016

Loma Kreetan Plataniaksessa

Viikon loma auringossa on nyt takanapäin ja hieman kaiholla sen lämmön sinne jätti taakseen. Olimme tosiaan sään suhteen melko onnekkaita, koska lämpötilat pyörivät joka päivä 25-30 asteessa. Lokakuun keskilämpötilat ovat normaalisti käsittääkseni vain hieman yli 20 astetta. 
Majapaikkamme sijaitsi Kreetan Plataniaksessa, Plaza di Porto hotellissa, joka on osa isompaa Porto Platanias Beach Resort and Spa kokonaisuutta. Viiden tähden hotelliksi luokitellussa hotellissa parasta olivat allas-alueet (yhteensä viisi allasta), siisteys ja sijainti aivan meren rannalla sekä Plataniaksen palveluiden läheisyydessä. Huoneemme terassilta oli suora näkymä hotellin isoimmalle altaalle.
Huoneistomme oli yksiö, joka oli varustettu pienellä keittiöllä, jossa sai hyvin lämmitettyä vauvan ruuat ja valmistettua aamupalat, joita emme siis olleet erikseen hotellilta tilanneet. Suurin miinus ja ehkä ainoa miinus hotellissa oli huoneen todella huono äänieristys, mikä erityisesti vauvaa nukuttaessa hieman harmitti, mutta ei onneksi muuten ollut suuresti haitaksi.
Huoneemme ei mielestäni ollut aivan viiden tähden tasoa, mutta ihan siisti ja toimiva kylläkin. Huonoista äänieristyksistä huolimatta olisin valmis tänne menemään uudelleen, kiitos sijainnin ja allasalueiden.
Yleisesti Kreetan Platanias on todellinen turistikylä, jossa on suhteellisen paljon ravintoloita ja kauppoja pienellä alueella. Tämä teki kohteen helpoksi erityisesti vauvan kanssa matkustaessa. Vauvan ruuat ja korvikkeet vein mukanani paikan päälle, mikä oli hyvä ratkaisu, koska niiden valikoima oli hyvin rajallinen ainakin kaupoissa, joissa itse kävimme.
Plataniaksessa kiertelyn lisäksi kävimme noin 12 km päässä sijaitsevassa Haniassa, joka on Kreetan toiseksi suurin kaupunki. Siellä kävimme vanhassa kaupungissa, kauppahallissa ja satama-alueella.
 Mausteita, hunajaa, oliiviöljyä, ouzoa, baklavaleivoksia ja paljon muuta kotiin viemistä löytyi kauppahallista. Samoja juttuja löytyi myös Plataniaksesta, mutta onhan kauppahallissa aina oma tunnelmansa :)
Yhtenä päivänä vuokrasimme auton ja ajoimme saaren eteläisempään osaan katsastamaan kauniin Elafonissin rannan. Merivesi oli ihanan kirkasta ja puhdasta niin täällä kuin Plataniaksenkin rannalla.
Samalla reissulla ajoimme myös Paleochraan, joka oli viehättävä sekoitus lomakylää ja paikallista elämää.
Autoretkellä ainut miinus oli reittien todella kiemurainen vuoristotie, joka loppuvaiheessa oli hieman liikaa vauvallemme ja oksennushan siitä tuli :( No onneksi sen suurempaa draamaa ei koettu matkalla! Tosin itse sairastuin flunssaan, mutta onneksi en ihan sänkypotilaaksi päätynyt enkä muita tartuttanut.
Aika paljon tuli reissussa maisteltua paikallisia ruokia, joista omia suosikkejani olivat kanavartaat ja pikaruoka kanagyros (kebabtyyppisesti pitaleivän sisällä kanaa ja ranskalaisia). Saganakijuusto ja paikalliset makkarat olivat myös hyviä, samoin moussaka ja tsatziki totta kai. Enpä mitään pahaa tainnut maistaakaan :D Pääruuat eivät monesti sisältäneet salaattia, joten sen otimme usein yhteisenä lisäksi. Erikoista oli, että ruokiin kuului monesti jälkiruoka kaupan päälle, joko pieni jäätelö tai vähintään rakiviinasnapsit!
Suosittelen Kreetan Plataniasta kaikille helppoa matkakohdetta, lämpöä, hyvää ruokaa ja sopivasti aktiviteetteja kaipaaville. Lentomatka on kohtuullinen 4 tuntia, joka sujui vauvankin kanssa yli odotusten ja nopeasti. Hintataso ei ole kovin paljon Suomea edullisempi mikä on ehkä ainut miinus kohteessa. Ja toki jos muita turisteja kaihtaa ja kaipaa matkaltaan paljon kulttuurinähtävyyksiä, niin sitten tämä ei ole oikea matkakohde. Erityisesti lapsille aktiviteetteja tuntui kohteessa riittävän. Itseä olisi houkuttanut erityisesti snorklausretki, joka nyt jäi seuraavaan kertaan, koska uskon, että tänne palaamme vielä uudelleenkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi!